آژانس مسافرتی گلریز پرواز

عوارض خروج از کشور در سال 1404 چقدر است؟

عوارض خروج از کشور در سال 1404 چقدر است؟
هزینه عوارض خارج شدن از کشور در سال 1404

اگر قصد سفر خارجی در سال ۱۴۰۴ را دارید، احتمالاً خبرهای جدید درباره عوارض خروج از کشور را شنیده‌اید! متاسفانه امروز خیلی از مسافران در زمان برنامه‌ریزی سفرهای خارجی با ابهاماتی درباره قوانین پرداخت عوارض آن مواجه هستند. این مشکلات شامل نحوه محاسبه، روش پرداخت و تفاوت آن برای انواع سفرها است.

در سال ۱۴۰۳، این مبلغ برای سفر اول ۴۰۰ هزار تومان، برای سفر دوم ۶۰۰ هزار تومان و برای سفرهای سوم به بعد ۸۰۰ هزار تومان تعیین شده بود. با توجه به روند افزایشی این مبالغ در سال‌های گذشته، احتمال افزایش آن در سال ۱۴۰۴ وجود دارد.

ما در این مقاله، تمام اطلاعات لازم درباره عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۴ را به‌صورت دقیق و به‌روز شرح دادیم. چه اولین بار باشد که به سفر خارج از کشور می‌روید و چه بار چندم، با دانستن جزئیات این قانون می‌توانید بدون دردسر و با ذهنی آسوده سفر خود را آغاز کنید.

عوارض خروج از کشور

عوارض خروج از کشور یا به‌عبارت دقیق‌تر مالیات خروج از کشور، مبلغی است که هر شهروند در زمان ترک کشور برای سفرهای خارجی باید به دولت پرداخت کند. این هزینه نه‌تنها شامل سفرهای هوایی، بلکه شامل سفرهای زمینی و دریایی نیز می‌شود و جالب است بدانید که پرداخت آن حتی برای کودکان زیر دو سال هم الزامی است. استفاده از منابع معتبر مانند سایت گلریز پرواز می‌تواند به شما کمک کند تا جزئیات نرخ‌ها، مراحل پرداخت و استثناهای قانونی را بهتر بشناسید و بدون دردسر سفر خود را برنامه‌ریزی کنید.

در گذشته، این مبلغ با عنوان عوارض خروج به حساب شهرداری‌ها واریز می‌شد. اما بر اساس مصوبه‌ای که در بهمن‌ماه سال ۱۳۹۸ به تصویب رسید، این هزینه از آن پس با عنوان رسمی مالیات خروج از کشور شناخته شد و وجوه مربوطه مستقیماً به حساب دولت واریز می‌شود.

اگر قصد سفر خارجی دارید، باید مبلغ زیر را با توجه به نوبت سفر خود بپردازید:

  • اولین بار خروج از کشور: 675،000 تومان
  • دومین بار خروج از کشور در همان سال: 1،012،500 تومان
  • سومین بار و بیشتر: 1،350،000 تومان

نرخ‌های فوق مختص سفرهای تفریحی و غیرزیارتی هستند. برای سفرهای زیارتی مانند سفر به عراق، سوریه یا عربستان نرخ‌های کمتری در نظر گرفته شده . این مبلغ برای تمام افرادی که از کشور خارج می‌شوند الزامی است، مگر آن‌که در فهرست استثناها قرار داشته باشند. حتی کودکان خردسال نیز از پرداخت این هزینه مستثنا نیستند. البته دولت برای برخی اقشار خاص مثل بیماران اعزامی، دانشجویان بورسیه و کارکنان برخی نهادها معافیت‌هایی در نظر گرفته است.

عوارض خروج از کشور زمینی و دریایی

اگر قصد دارید از طریق مرزهای زمینی یا بنادر کشور به خارج سفر کنید، بهتر است بدانید که طبق قانون بودجه سال ۱۴۰۴، میزان عوارض برای سفرهای زمینی و دریایی دقیقاً مشابه سفرهای هوایی است. به‌عنوان مثال، اگر می‌خواهید از مرزهای زمینی مانند ترکیه، عراق، ارمنستان یا پاکستان خارج شوید، یا قصد سفر از طریق بنادر جنوبی کشور به مقاصدی مانند امارات یا قطر را دارید، باید همان مبالغ تعیین‌شده برای عوارض خروج را پرداخت کنید.

نکته مهم این است که سفرهای زمینی زیارتی مانند سفر به عتبات عالیات در عراق یا سوریه، مشمول نرخ‌های کمتری هستند. همچنین، فرقی نمی‌کند از کدام مرز یا اسکله کشور خارج می‌شوید؛ چه مرزهای شلمچه، مهران، باشماق و چه بنادر بندرعباس یا چابهار، در هر صورت پرداخت عوارض پیش از خروج از کشور الزامی است. در غیر این‌ صورت، اجازه خروج به شما داده نخواهد شد.

عوارض خروج از کشور برای دانشجویان

دانشجویانی که با ویزای تحصیلی برای ادامه تحصیل به خارج از کشور سفر می‌کنند، مشمول پرداخت عوارض هستند. با این حال، طبق برخی مصوبات سال‌های اخیر، این افراد می‌توانند پس از ارائه مدارک تحصیلی و اثبات اقامت آموزشی در کشور مقصد، درخواست بازگشت وجه پرداخت‌شده را ثبت کنند. به‌عبارت دیگر، عوارض خروج از دانشجویان ابتدا دریافت می‌شود، اما قابل بازگشت است. البته بازگشت این مبلغ نیازمند طی مراحل اداری مشخص در سازمان امور مالیاتی است.

نکته مهم اینکه در قانون بودجه سال ۱۴۰۴، نرخ جداگانه‌ای برای سفرهای دانشجویی تعیین نشده است. بنابراین، دانشجویان نیز باید مطابق با جدول عمومی عوارض خروج از کشور مبلغ مربوطه را پرداخت کنند. همچنین لازم به یادآوری است که سفرهای دانشجویی، در گروه سفرهای زیارتی یا سفر به عتبات عالیات قرار نمی‌گیرند و از این جهت مشمول هیچ تخفیف خاصی نیستند. این نوع سفرها در دسته‌ی سفرهای عادی محسوب می‌شوند.

نحوه پرداخت عوارض خروج از کشور

یکی از مراحل مهم قبل از خروج از کشور، پرداخت عوارض است. در حال حاضر، پرداخت این مبلغ فقط از طریق روش‌های الکترونیکی و به‌صورت غیرحضوری انجام می‌شود. مراجعه حضوری به بانک‌ها دیگر امکان‌پذیر نیست. روش‌های مطمئن و مورد تأیید دولت شامل موارد زیر است:

  1. اپلیکیشن‌های موبایلی

محبوب‌ترین و سریع‌ترین روش پرداخت، استفاده از اپلیکیشن‌های بانکی است. کافی است وارد اپ شوید، بخش «عوارض خروج از کشور» را انتخاب کرده و اطلاعات شخصی را وارد کنید. پس از پرداخت، رسید الکترونیکی برایتان صادر می‌شود.

  1. سامانه پرداخت بانک ملی

سایت رسمی بانک ملی به نشانی www.bmi.ir امکان پرداخت آنلاین عوارض خروج از کشور را فراهم کرده است. این روش بیشتر برای کسانی مناسب است که نمی‌خواهند اپلیکیشن نصب کنند.

  1. سامانه ملی خدمات دولت (سایت یا اپلیکیشن دولت من)

از طریق درگاه‌های رسمی دولت مانند سامانه دولت من (My.gov.ir) نیز می‌توانید مبلغ عوارض را پرداخت و رسید معتبر دریافت کنید.

زمان اعتبار عوارض خروج از کشور

یکی از پرسش‌های رایجی که مسافران پیش از سفر دارند این است که عوارض خروج از کشور تا چه زمانی اعتبار دارد؟ همچنین، این سوال مطرح می‌شود که اگر عوارض پرداخت شده باشد، اما سفر به هر دلیلی لغو شود، آیا می‌توان از همان پرداخت برای سفر بعدی استفاده کرد یا باید دوباره هزینه پرداخت شود؟

طبق دستورالعمل‌های بانک ملی و سازمان امور مالیاتی، عوارض خروج از کشور فقط برای یک‌بار خروج از کشور معتبر است. برای این پرداخت، هیچ تاریخ انقضای مشخصی وجود ندارد، اما تنها در صورتی قابل استفاده است که هنوز سفری انجام نشده باشد. اگر پس از پرداخت، از کشور خارج نشده‌اید، تا زمان اولین خروج، پرداخت شما معتبر خواهد بود و نیازی به پرداخت مجدد نیست. البته، اگر در این فاصله نرخ عوارض تغییر کند، باید مابه‌التفاوت مبلغ را پرداخت کنید.

در صورتی که سفر به هر دلیلی لغو شود، امکان درخواست بازگشت مبلغ پرداختی وجود دارد. برای این کار، لازم است مدارکی مانند بلیت کنسل‌شده یا نامه رسمی از ایرلاین یا آژانس مسافرتی ارائه دهید. روند بازگشت وجه از طریق درگاه «مالیات من» یا مراجعه حضوری به ادارات امور مالیاتی قابل پیگیری است.

روش های استعلام عوارض خروج از کشور با کدملی

یکی از دغدغه‌های مهم مسافران قبل از سفر، اطلاع از وضعیت پرداخت عوارض خروج از کشور است. در حال حاضر، امکان استعلام عوارض خروج از کشور با کد ملی به‌راحتی برای تمامی افراد فراهم شده تا از وضعیت پرداخت خود مطمئن شوند و در هنگام خروج از کشور با مشکلی مواجه نشوند.

بر اساس قوانین سازمان امور مالیاتی، عوارض خروج از کشور پس از پرداخت با کد ملی شما ثبت می‌شود و هر مأمور مرزی می‌تواند این اطلاعات را به‌صورت آنلاین بررسی کند. اما برای اطمینان شخصی، شما می‌توانید از طریق سامانه مالیات یا تماس با سامانه پشتیبانی سازمان امور مالیاتی ( شماره ثابت 1526) استعلام بگیرید.

تنها پرداخت‌هایی معتبر هستند که از طریق سامانه‌های رسمی دولت یا بانک ملی انجام شده باشند و به‌درستی با کد ملی ثبت شده باشند. پرداخت اشتباه یا ناموفق ممکن است در مرز باعث جلوگیری از خروج شما شود.

سخن پایانی

پرداخت عوارض خروج از کشور یکی از مراحل ضروری پیش از سفر به خارج از مرزهاست که گاهی کمتر از آنچه باید، به آن توجه می‌شود. اگرچه این مبلغ شاید در نگاه اول هزینه‌ای ساده به‌نظر برسد، اما ناآگاهی از جزئیات آن می‌تواند باعث دردسرهایی در لحظه آخر شود. هدف این مقاله ارائه اطلاعات دقیق و به‌روز بود تا بتوانید بدون ابهام، این مرحله را پشت سر بگذارید. در نهایت دانستن این موارد فقط به معنای رعایت قانون نیست؛ بلکه به شما کمک می‌کند سفر را با ذهنی آسوده آغاز کنید.

سوالات متداول

چه کسانی باید عوارض خروج از کشور را پرداخت کنند؟

تمام افرادی که قصد دارند از مرزهای هوایی، زمینی یا دریایی ایران به مقصد کشوری دیگر خارج شوند، موظف‌اند پیش از سفر، عوارض خروج از کشور را پرداخت کنند.

آیا عوارض خروج از کشور شامل اتباع ساکن ایران می‌شود؟

اتباع خارجی‌ای که در ایران اقامت دارند و قصد خروج از کشور را دارند، نیز مشمول پرداخت عوارض خروج از کشور هستند، مگر اینکه در دسته گروه‌های معاف قرار بگیرند یا بر اساس قراردادهای بین‌المللی خاص، شرایط ویژه‌ای برای آن‌ها تعریف شده باشد.

چه کسانی از پرداخت عوارض خروج از کشور معاف هستند؟

بر اساس قوانین فعلی بیمارانی که با تأیید وزارت بهداشت برای درمان به خارج اعزام می‌شوند، جانبازان، ایثارگران و همراهان آن‌ها ، خدمه پرواز، کادر کشتی و وسایل حمل‌ونقل بین‌المللی و دانش‌آموزان یا دانشجویانی که در قالب اردوهای رسمی اعزام می‌شوند از پرداخت عوارض خروج معاف هستند.

آیا ایرانیان مقیم خارج از کشور هم موظف به پرداخت عوارض خروج دوباره از کشور خواهند شد؟

ایرانیانی که مقیم خارج از کشور هستند و برای مدت‌زمانی به ایران سفر کرده‌اند، هنگام بازگشت مجدد به محل اقامت خود، موظف به پرداخت عوارض خروج از کشور هستند.